City vs United: de Manchester Derby in cijfers

City en United strijden volgende maand in het Etihad Stadium opnieuw om de titel van de ‘Ploeg van de stad Manchester’. Historisch gezien is dat natuurlijk Manchester United, maar de laatste jaren is het City dat de bovenhand heeft. Wie mag zich met recht en reden dé ploeg van Manchester noemen? We laten de cijfers spreken.

De aanhang: 1-0 

Je kan geen land ter wereld bezoeken, of je ziet er wel iemand in een shirt van Manchester United rondlopen. Dat vertaalt zich ook in de aanhang op de sociale media. Met meer dan 7 miljoen volgers op Twitter en meer dan 68 miljoen fans op Facebook is United een van de populairste clubs van de wereld. City moet het met heel wat minder doen. De officiële Twitteraccount van The Citizens heeft iets meer dan 3 miljoen volgers en op Facebook zijn zo’n 20 miljoen fans te vinden.

Het overwicht van United vertaalt zich overigens ook in de capaciteit van beide stadions. Op Old Trafford is plaats voor 75 653 bezoekers. Het toch ook imposante Etihad Stadium heeft een capaciteit van 55 097 bezoekers.

Palmares: 2-0 

We zeiden het al: historisch gezien is United ontegensprekelijk de nummer één van Manchester. Het palmares van The Red Devils is ronduit indrukwekkend, met onder meer twintig landstitels en elf eindzeges in de FA Cup. Internationaal gezien boekte de club ook de nodige successen: United won drie keer de Champions League, werd twee keer wereldkampioen en heeft ook een Europacup II in de prijzenkast staan.

Die beker vinden we ook bij City terug, maar de rest van het palmares oogt net iets minder imposant. Vier landstitels en vijf eindzeges in de FA Cup, ook niet slecht natuurlijk, maar City speelt voorlopig toch nog in een andere categorie. Al kan het mits winst in de finale tegen Liverpool qua zeges in de League Cup wel al op gelijke hoogte komen: beide ploegen zouden dan aan vier zitten.

Onderlinge confrontaties: 3-0

Dat United historisch gezien de nummer één is, blijkt ook uit de historische confrontaties. 146 keer stonden beide teams tegenover elkaar. United won 57 keer, City pakte 43 keer de overwinning. Qua doelpunten houden beide teams elkaar vrijwel in evenwicht: 208 voor United, 204 voor City.

Huidig seizoen: 3-1

Manchester City stelt dit seizoen toch enigszins teleur en dat heeft dan vooral met een bijna dramatisch te noemen uitreputatie te maken. Na 26 speeldagen zit City aan 14 overwinningen, maar werd ook al zeven keer verloren. Qua scorend vermogen zit het met 48 doelpunten wel goed. De defensie laat het echter te vaak afweten: City slikte ook al 28 tegentreffers.

Dat je voor een doelpuntenkermis dit seizoen niet bij United moet zijn, is bekend. 33 treffers is te weinig voor een club die de top ambieert. De mannen van Louis Van Gaal incasseerden anderzijds al 24 doelpunten, bijna één per wedstrijd dus. 

Marktwaarde: 3-2

Dat City momenteel toch de overhand heeft, blijkt ook uit de marktwaarde van beide teams. Volgens Transfermarkt is dat liefst 501,75 miljoen euro voor City. United is ‘slechts’ 411,25 miljoen euro waard. Hoe zich dat op het veld vertaalt, weten we op 20 maart.