Derby time: Sevilla FC versus Real Betis, de meest beladen derby in La Liga

Bético of sevillista? Het is een belangrijke vraag in de Andalusische hoofdstad. Want Sevilla houdt niet alleen van flamenco en tapas, maar is ook een op en top voetbalgekke stad. Al is sportief gezien de Madrileense derby tussen Atlético en Real Madrid de belangrijkste derby in Spanje, de meest beladen strijd om de eer van de stad is ongetwijfeld de Derbi Sevillano.

Warmbloedig als de Andalusiërs zijn, is een bezoek aan een wedstrijd van een van beide clubs sowieso een garantie op sfeer en voetbalpassie. De supporters van Real Betis staan bekend om hun onvoorwaardelijke trouw en werden al meer dan eens uitgeroepen tot de beste aanhang in Spanje. Al moeten de fans van Sevilla FC in dergelijke verkiezingen vaak amper onderdoen.

Als het over een duel tussen beide aartsrivalen gaat, dan loopt die passie natuurlijk nog veel hoger op. In het verleden ging men daarbij weleens over de schreef, maar het voorbije decennium vielen er amper nog incidenten te noteren. De dood van Sevilla-speler Antonio Puerta in 2007 is daar wellicht niet vreemd aan, want in de rouw om de betreurde voetballer vonden beide supportersclans elkaar. Maar vergis u niet: de fans van beide clubs worden bijna even vrolijk van een nederlaag van de tegenstander als van een overwinning van het eigen team.   

Op sportief vlak is er de laatste jaren geen twijfel mogelijk: Sevilla mag zich een Spaanse subtopper noemen en bovendien is de club ook recordhouder in de Europa League, met intussen al vier eindoverwinningen. Real Betis daarentegen is een typische liftploeg. Zo degradeerden de verdiblancos twee jaar geleden in een seizoen waarin ze in de Europa League nog de 1/8e finales haalden. Daarin moesten ze na penalty’s het onderspit delven tegen… Sevilla FC.

Vierde derby in 2015-2016

Na een jaartje in de Segunda División zijn ze nu terug. Dit seizoen stonden beide teams al drie keer tegenover elkaar. De wedstrijd in de heenronde eindigde op 0-0 en in de dubbele confrontatie in de Copa del Rey in januari werd de sportieve logica gerespecteerd.  Maar Real Betis haalde in de wintermercato enkele gerichte versterkingen en kan sindsdien uitstekende statistieken voorleggen.

De grootste aanwinst voor het team van Merino is ongetwijfeld Charly Musonda Jr. Het Belgische toptalent groeide in zijn eerste wedstrijden uit tot een absolute sensatie in de Primera División, waar ze toch een en ander gewoon zijn. Al loopt er nog wel meer talent rond bij de verdiblancos. Dani Ceballos bijvoorbeeld, die op het EK voor spelers onder 19 jaar in 2015 uitgeroepen werd tot beste speler van het tornooi.  

Ook de rojiblancos hebben een aantal heerlijke voetballers in de rangen. De Argentijn Ever Banega bijvoorbeeld, of oude krijgers als Reyes (ex-Real Madrid) of Krohn-Dehli (ex-Ajax). Een andere topper bij Sevilla is de Pool Krychowiak, gegeerd door diverse Europese topclubs.

Eind april kijken beide aartsrivalen elkaar opnieuw in de ogen. Terwijl het objectief van Real Betis is om zich zo snel mogelijk te verzekeren van het behoud, strijdt Sevilla FC om een Europees ticket, of misschien wel een nieuwe deelname aan de Champions League. Op de 35e speeldag in La Liga zou het resultaat wel eens erg belangrijk kunnen zijn. En als een van beide clubs met een overwinning de ambities van de ander een flinke deuk kan geven, dan wordt het feest dubbel zo groot.