Het sprookje van James Vardy: van de fabriek naar de geschiedenisboeken

Filmmakers die nog op zoek zijn naar een scenario voor een nieuwe film kunnen na het lezen van het verhaal van James Vardy hun zoektocht stopzetten. De weg naar de top van de huidige topschutter in de Premier League heeft werkelijk alles, en het is nog een waar gebeurd verhaal ook.

28 november 2015. Jamie Vardy scoort tegen Manchester United. Een historisch doelpunt, want met zijn dertiende treffer van het seizoen laat hij een record van Ruud Van Nistelrooy uit de geschiedenisboeken wissen. Het duel tegen United is de elfde wedstrijd op rij waarin Vardy de weg naar de netten vindt. Een unicum in de Premier League en een record waar Vardy wellicht niet eens van gedroomd had.

7 juni 2015. Van dit moment heeft de jonge Jamie als kind wél gedroomd. Na een uitstekend debuutseizoen in de Premier League maakt hij op het einde van het seizoen 2014-2015 zijn debuut als international. Tegen Ierland mag de spits van Leicester City invallen voor kapitein Wayne Rooney.

19 mei 2012. Leicester City, op dat moment nog actief in The Championship, doet een erg opvallende transfer. Het gaat de op dat moment 25-jarige Vardy weghalen bij Fleetwood Town, een ploeg uit de Conference League. Leicester legt 1 miljoen pond op tafel, een monsterbedrag voor een amateur.

James Vardy, de amateurvoetballer

Twee jaar voordien had Halifax Town, waar hij maar één seizoen zou spelen, hem opgehaald voor 16 000 pond. Op dat moment een serieuze investering, maar de club deed daarmee een gouden zaak. Met 24 doelpunten bezorgde hij hen de titel in de Northern Premier League en bovendien kon hij voor 150 000 pond doorverkocht worden. Achteraf inde de club nog eens 350 000 pond aan premies.   

Voor Vardy bij Halifax Town terechtkwam speelde hij zeven seizoenen bij Stocksbridge Park Steels, dat hem oppikte nadat hij werd afgeschreven door Sheffield Wednesday wegens ‘te klein’. Voetbal was op dat moment slechts bijzaak voor de jonge Jamie, die de kost verdiende als fabrieksarbeider. Shiften van twaalf uur werden gecombineerd met avondtrainingen. Dat hij met het voetbal in zijn beginperiode 30 pond per week verdiende vond hij al fantastisch.

Anekdotes over de jonge Vardy zijn er genoeg. Over hoe zijn ouders hem met draaiende motor opwachtten en met gierende banden wegscheurden zodat hij op tijd thuis zou zijn voor de avondklok. Dat was in de periode van zes maanden waarin de huidige international met een enkelband rondliep na een veroordeling wegens geweld. Maar ook over die keer dat hij, putje winter, te laat was op training bij Fleetwood. Daar hadden ze bij de club uit de Conference League een bijzondere sanctie voor: een rondje naakt rond het veld lopen.

Het zijn anekdotes uit een ander leven. Nu schrijft James Vardy aan een andere geschiedenis. Die als topvoetballer, en straks misschien wel als een van de sterren op het EK in Frankrijk. Maar eerst heeft hij nog een andere missie: topschutter worden, maar vooral, Leicester City aan de titel in de Premier League helpen.