Viva España: wie houdt Spanje van nieuwe dubbel in Europa?

De Europese competities werden in februari opnieuw op gang getrapt en één ding is duidelijk: wie de Europa of de Champions League wil winnen, zal moeten afrekenen met de Spaanse ploegen. Die tonen zich voorlopig ongenaakbaar: in de heenwedstrijden verloren de vertegenwoordigers van La Liga geen enkele wedstrijd. Sterker nog: ze kregen geen enkel tegendoelpunt te slikken.

Unieke prestatie PSV

PSV slaagde erin Atlético Madrid in bedwang te houden, een erg straffe prestatie. De lampenclub was immers de enige die niet verloor tegen een Spaanse tegenstander in de heenwedstrijden van de Europese competities. In de Champions League maakten Real Madrid en Barcelona hun terugwedstrijden al zowat overbodig. De mannen van Zidane gingen met 0-2 gaan winnen bij AS Roma, de Catalanen vertrokken met hetzelfde resultaat uit het Emirates Stadium van Arsenal.

In de Europa League zijn nog vier Spaanse clubs actief. Wat te zeggen van Valencia? In de eigen competitie zijn Los Ché op de sukkel, maar in de Europa League waren ze toch een paar maten te groot voor Rapid Wien. Na één helft stond het al 5-0, een record, en uiteindelijk werden de arme Oostenrijkers met 7-0 naar huis gestuurd. In de terugwedstrijd hield Valencia het op 0-4.

Europa League, de speeltuin van Sevilla FC

De Europa League, dat is vooral de speeltuin van Sevilla FC. De voorbije twee seizoenen waren de Andalusiërs eindwinnaar en ook in 2006 en 2007 hadden ze de competitie al gewonnen. In de Champions League kenden ze minder succes en dus proberen ze nu voor de derde keer op rij de Europa League te winnen. Sevilla verloor dan wel de terugmatch tegen Molde, maar in de heenmatch hadden ze met een 3-0 zege de klus al zowat geklaard.

Twee andere Spaanse clubs hopen ook nog een mooie trofee in de prijzenkast te mogen zetten. Villarreal is aan een uitstekend seizoen bezig en maakte in de 1/16e finale een einde aan de Europese droom van Napoli. Al was het verschil klein: Villarreal won de heenmatch met 1-0 en in Napels eindigde de return op 1-1.

Gelijkaardig scenario in de dubbele confrontatie tussen Olympique Marseille en Athletic Bilbao. Met dat verschil dat de Basken de heenmatch in Marseille hadden gewonnen met 0-1. De Fransen slaagden er niet in die achterstand goed te maken in Bilbao: 1-1 werd het in San Mamés.

Op weg naar zeven op zeven

Tenzij PSV voor een stunt zorgt, ziet het er dus naar uit dat het zeven op zeven wordt voor de Spaanse clubs in Europa. De dominantie van La Liga op Europees niveau wordt zo nog maar eens in de verf gezet. Vorig seizoen hadden we met Barcelona en Sevilla al twee Spaanse eindwinnaars. Het jaar voordien was dat niet anders. In de Champions League was er toen zelfs een volledig Spaanse (Madrileense) finale.

Of het dit jaar anders wordt? Real en Barça zijn dé topfavorieten in de Champions League. In de Europa League zijn er nog vier Spaanse kanshebbers, maar ook nog een aantal mooie namen uit andere topcompetities. Borussia Dortmund en Tottenham Hotspurs lijken op papier de grootste uitdagers, al is een verrassing nooit ver weg in de Europa League.