De goalgetters van de Bundesliga

Doelpuntenkermis. Doelpuntenfestival. Monsterscore. Het zijn woorden die je regelmatig terugvindt in verslagen over wedstrijden in de Duitse competitie. Zeker als Bayern München en Borussia Dortmund er iets te maken hebben.

Wie daar verantwoordelijk voor is? De goaltjesdieven van de Bundesliga. De killers, de scoremachines. Geen enkele verdediging is veilig voor hen. Als mannen als Robert Lewandowski, Pierre-Emerick Aubameyang, Thomas Müller of Javier ‘Chicharito’ Hernandéz in de buurt zijn, dan staat menig doelman al te trillen op de benen.

Dat hoeft natuurlijk niet te verwonderen: de statistieken van deze heren liegen er niet om.  De strafste van allemaal is voorlopig Pierre-Emerick Aubameyang. 26 jaar is hij, de Gabonese vedette van Borussia Dortmund.

Na 19 speeldagen zit hij al aan 20 doelpunten: een gemiddelde waar zelfs Messi en Ronaldo dezer dagen jaloers op zijn. Bovendien is hij ook een pak efficiënter dan de twee topvedetten uit La Liga. Voor zijn 20 goals had hij slechts 76 doelpogingen nodig. Messi moest 80 keer proberen om 12 keer raak te schieten, Ronaldo liefst 140 keer voor 19 rozen.

Al is Aubameyang niet de enige Bundesliga-spits die dit seizoen betere statistieken kan voorleggen dan de twee fenomenen uit de Spaanse competitie. Die andere killer pur sang zit Aubameyang immers op de hielen in de topschuttersstand. 18 matchen, 108 pogingen, 19 doelpunten: een rapport waar ook Robert Lewandowski grote onderscheiding mee haalt.

De Pool gaat sowieso al de geschiedenisboeken in. Alleen al omwille van die ene magische avond op 22 september 2015. De avond waarop Bayern München het opnam tegen Wolfsburg, de nummer twee van vorig seizoen in de Bundesliga. Bas Dost en co droomden van een stunt in de Allianz Arena en na 45 minuten was die droom bij een ruststand 0-1 verder gevoed.

En de heer Lewandowski? Mister Pep had het aangedurfd zijn scherpschutter op de bank te zetten. Een fout die hij niet meer zou maken. Bij een achterstand mocht de Pool zich tijdens de rust opwarmen voor een historische avond. Op het uur stond het al 5-1. Lewy had in negen minuten vijf keer gescoord. Doelman Benaglio heeft er nog altijd nachtmerries van.

In de schaduw van Lewandowski doet Thomas Müller het ook lang niet slecht. Duitse efficiëntie: dat is waar de 26-jarige wereldkampioen voor staat. 60 doelpogingen en 14 doelpunten dit seizoen en in totaal al 122 doelpunten voor Bayern München. Al voelt Müller zich net zo goed in de rol van aangever: de Duitse international leverde ook al 74 assists af.

Dat de Bundesliga een paradijs is voor goalgetters, weet ook Javier ‘Chicharito’ Hernandez. In Engeland en Spanje was de Mexicaan de voorbije seizoenen uitgegroeid tot een mikpunt van spot. Bayer Leverkusen kwam bankverwarmer Chicharito verlossen en daar heeft de ploeg uit Noordrijn-Westfalen nog geen seconde spijt van gehad.

De herboren aanvaller heeft er de bank vaarwel gezegd en scoort dezer dagen als vanouds met de ogen dicht. Met 13 treffers in 16 wedstrijden is hij niet alleen bepalend voor het succes van Bayer Leverkusen, maar ook een van de uithangborden van de Bundesliga. Torinstinkt? Jawohl!