De Portugese talentenfabriek: drie tienersensaties uit de Primeira Liga

De Primeira Liga is niet een van de absolute topcompetities in Europa, maar het is wel een ideale competitie voor jonge toptalenten om een transfer naar een Europese topclub te versieren. Het niveau in Portugal is nog altijd best hoog: FC Porto is de laatste club van buiten de topcompetities (Spanje, Engeland, Italië en Duitsland) die de Champions League won en Benfica lijkt dit seizoen op weg naar de kwartfinales van Het Kampioenenbal. In de Europa League doen de Portugese clubs het de voorbije jaren ook uitstekend. Jonge toptalenten kunnen zich dus ook buiten de eigen competitie in de kijker spelen.

Bovendien krijgen jongeren in Portugal vrij snel de kans in de basiself en clubs als Benfica, Sporting en FC Porto beschikken over een uitstekende jeugdopleiding. Niet voor niets kiezen ook jonge buitenlandse spelers steeds vaker voor een transfer naar een club uit de Primeira Liga. Zeker vanuit Brazilië, maar ook vanuit Europese competities. Denk maar aan Bilal Ould-Chikh en Ola John die FC Twente verlieten om hun geluk bij Benfica te beproeven, al trekken ook heel wat spelers al op jongere leeftijd naar Portugal.

Real en Atlético Madrid gaan regelmatig shoppen in de Primeira Liga, maar ook in Engeland hebben ze goede ervaringen met het aantrekken van spelers uit de Liga NOS. Cristiano Ronaldo maakte op 18-jarige leeftijd de overstap naar Manchester United en enkele jonge toptalenten staan klaar om in zijn voetsporen te treden.

Renato Sanches

De naam die dezer dagen het vaakst over de lippen gaat is die van Renato Sanches. De marktwaarde van de middenvelder van Benfica stijgt met de minuut en hij wordt aan zowat elke Europese topclub gelinkt. Al lijkt vooral Manchester United alles op alles te willen zetten om hem binnen te halen. De Engelsen zouden naar verluidt zo’n 40 miljoen euro opzijgezet hebben om de 18-jarige publiekslieveling van het Estadio da Luz naar Manchester te halen. Dat transferbedrag zou via bijkomende premies echter kunnen oplopen tot meer dan zestig miljoen euro.

Ruben Neves

Al is de grootste tienersensatie in Portugal misschien nog wel Ruben Neves, die uitkomt voor FC Porto. Ook hij is er nog maar 18 en ook hij zou op het verlanglijstje van zowat elke Europese topclub staan, vooral vanuit Engeland dan. De middenvelder, ook weleens de nieuw Pirlo genoemd, heeft nu al diverse records op zijn naam staan. Hij is de jongste doelpuntenmaker voor FC Porto in de Primeira Liga, maar heeft ook in de Champions League twee records op zijn naam staan: die van jongste kapitein en die van jongste Portugese speler ooit in de Champions League.

Goncalo Guedes

Het record van jongste Portugese doelpuntenmaker in de Champions League staat dan weer op naam van een Benfica-speler, en het is niet de eerder genoemde Renato Sanches. Goncalo Guedes moet ook nog twintig worden, maar verzamelde intussen al twee caps bij de Portugese nationale ploeg. Bij Benfica bewees Guedes, ook een middenvelder, met vier doelpunten en acht assists dit seizoen al meermaals zijn waarde. En jawel, uiteraard wordt ook hij gelinkt aan diverse Engelse toppers, maar voorlopig kunt u al deze toptalenten nog gewoon aan het werk zien in hun thuisland Portugal.