Derby time: Derby della Lanterna, de meest ondergewaardeerde derby in de Serie A

Aan derby’s geen gebrek in de Italiaanse Serie A. De stadsduels in Rome, Milaan en Turijn spreken sportief gezien ongetwijfeld het meest tot de verbeelding. Voor spanning en sfeer zit je in Genua echter altijd op de goede plaats. De Derby della Lanterna, genoemd naar de vuurtoren in de haven, is binnenkort alweer toe aan zijn 94e editie.

Genoa CFC is de oudste club van Italië en voetbalde in de beginjaren van de Italiaanse voetbalgeschiedenis een indrukwekkend palmares bijeen, maar de statistieken in de derby’s spreken in het voordeel van Sampdoria. Van de 93 vorige edities (111 als je de non-officiële zou meetellen), waarvan er 65 in het kader van de Serie A afgewerkt werden, won Sampdoria er 35. Nog eens 35 keer eindigde de confrontatie op een gelijkspel. De voorbije jaren hielden beide traditieclubs elkaar behoorlijk in evenwicht.

Het duel in de heenronde werd alvast een waar spektakelstuk. De derby, met Genoa als thuisploeg, eindigde op 2-3. De bezoekers, gecoacht door Vincenzo Montella, liepen 0-3 uit en leken dus op weg naar een eenvoudige overwinning. Leonardo Pavoletti zorgde toch nog voor een erg spannende slotfase.  

Spannend is de strijd om de naam van beste ploeg van Genua op alle vlakken. Vorig seizoen lieten de teams elkaar al amper los in de rangschikking. Genoa eindigde zesde, Sampdoria een plaats lager, maar het was toch La Samp die Europa in mocht omdat de rivaal geen Europese licentie kreeg.

Dit seizoen zijn de teams elkaar opnieuw waard, maar hun rivaliteit wordt een stuk lager in de rangschikking uitgevochten. Sampdoria heeft slechts een marge van vier punten op de degradatieplaatsen, Genoa staat twee punten hoger. De belangen zouden weleens bijzonder groot kunnen zijn tijdens de onderlinge confrontatie begin mei.

Het Stadio Luigi Ferraris, de thuisbasis van beide teams, staat bekend als een van de stadions met de beste sfeer in Italië, ook als het sportief wat minder gaat. Het biedt plaats aan meer dan 36 000 toeschouwers. Opvallend genoeg houden Sampdoria en Genoa CFC elkaar ook qua bezoekersaantallen in evenwicht. Tot nog toe klokken ze beiden af op een gemiddelde van rond de 21 500. Al mag het duidelijk zijn dat dit aantal serieus in de hoogte schiet voor een derby: daar komt zo’n 10 000 man extra op af.

In een stadsderby staat vaak de ‘club van het volk’ tegenover de ‘club van de elite’. Niets daarvan in Genua. Er is geen objectieve scheiding tussen beide teams, maar de passie is des te groter. Al is de Derby della Lanterna misschien niet de meest bekende, hij wordt wel beschouwd als de meest passievolle. In de aanloop naar het grote duel ademt de stad voetbal en wordt reikhalzend uitgekeken naar de confrontatie. Zoals dat hoort in een derby natuurlijk.

Tel daarbij nog eens een stadion in Engelse stijl op, en je hebt het perfecte recept voor een fantastische voetbalavond (-of middag). Voor wie toch nog twijfelt: voor de Ajax-fans is een duel van Sampdoria een kans om Moisander nog eens aan het werk te zien, terwijl er met Zukovanovic ook een ex-speler uit de Jupiler Pro League rondloopt. En dan is er ook nog enfant terrible Antonio Cassano. Neen, aan spektakel geen gebrek in de Italiaanse havenstad.