Januari is voorbij: wat bewoog er op de transfermarkt?

Na een drukke januarimaand kunnen de spelersmakelaars het opnieuw iets rustiger aan doen. De Europese transfermarkt is gesloten tot juli en wie nog op zoek is naar versterkingen moet het houden bij spelers die momenteel vrij zijn. Wat bewoog er tijdens de wintermercato? Een overzicht van de belangrijkste bewegingen in het Europese voetballandschap. 

Het moet gezegd: in vergelijking met andere transferperiodes vielen er de voorbije weken weinig écht spraakmakende transfers te noteren. De gekste bedragen kregen we pas in februari te zien en dat met dank aan de Chinese clubs. 

Europa

In de Premier League viel alvast de komst van Pato te noteren: Chelsea haalde hem terug naar Europa. En verder? De ploeg die het diepst in de buidel tastte, was Stoke City. Dan weet u het wel. Giannni Imbula werd de duurste aankoop in de geschiedenis van de club. De in België geboren Franse middenvelder werd voor 24 miljoen euro weggehaald bij FC Porto.

In Spanje bleef het al bij al erg rustig. De transfer van Augusto Fernandez naar Atlético Madrid was al een tijdje bekend. Barcelona realiseerde ook twee belangrijke transfers, al liepen Turan en Vidal al langer in Catalonië rond. Nu mogen ze ook spelen. En Real Madrid? Dat liet Cheryshev op huurbasis naar Valencia vertrekken en daarmee is eigenlijk alles gezegd.

De opvallendste transfer was misschien wel die van Victor Valdés. De doelman was bij Manchester United aan de kant geschoven door Van Gaal en gaat nu zijn geluk beproeven in België. Een absolute toptransfer voor Standard Luik.

De Nederlanders

Welke Nederlanders zochten andere oorden op? Nordin Amrabat is na een kort avontuur in Málaga tegenwoordig te bewonderen in de Premier League. Hij mag zich sinds januari een speler van Watford noemen.

Ook Adnane Tighadouini verliet de Zuid-Spaanse stad. Zijn bestemming werd Turkije: hij voetbalt nu bij Kayserispor. De oud-speler van NAC is uiteraard lang niet de enige Nederlander in de Süper Lig. Zo versierde Ryan Donk tijdens deze transferperiode een toptransfer naar Galatasaray.

De AZ-fans moeten dezer dagen naar de Bundesliga om Jeffrey Gouweleeuw nog eens aan het werk te zien. De 24-jarige verdediger werd immers verkocht aan FC Augsburg.

Marco Van Ginkel koos er dan weer voor om terug te keren naar het vaderland. Zijn uitleenbeurt bij Stoke City werd vervroegd afgebroken voor een half jaar PSV. De Guzman hield het bij een transfer binnen de Serie A: hij verdedigt nu de kleuren van Carpi.

De Belgen

De bekendste Belg die andere oorden opzocht, was Adnan Januzaj. Nu ja, andere oorden, de intussen 21-jarige middenvelder keerde gewoon vervroegd terug naar Manchester United na een tegenvallende uitleenbeurt bij Borussia Dortmund.

Een spraakmakende transfer was er wel voor Charly Musonda Jr. Spraakmakend omdat de middenvelder aanzien wordt als een van dé absolute toptalenten op deze planeet. Hij krijgt nu de kans om zich te bewijzen op het hoogste niveau. Real Betis gelooft alvast dat hij klaar is voor La Liga, afwachten of hij meer succes heeft dan Van der Vaart en Van Wolfswinkel bij de verdiblancos