Olympique Marseille: topstadion, topsupporters, flopseizoen

Olympique Marseille is gered. Wie de Ligue 1 de voorbije maanden niet van dichtbij gevolgd heeft, denkt nu wellicht: “Dat spreekt toch vanzelf”. Toch niet: pas na de 36e speeldag heeft L’OM zich mathematisch verzekerd van het behoud. De ploeg uit Zuid-Frankrijk maakte de afgelopen maanden een vrije val in het klassement en was zo in nauwe schoentjes geraakt.

Drie maanden was het geleden dat Olympique Marseille nog eens een wedstrijd had gewonnen. Onwaarschijnlijk voor een club met het potentieel van L’OM, die in 2010 nog een landstitel mocht vieren en dit seizoen nog de 1/16e finales van de Europa League haalde. Alle ingrediënten zijn aanwezig om bovenaan mee te draaien, maar meer dan een plaatsje in de middenmoot zat er nooit in dit seizoen.

Voetbalgekke stad

Marseille, na Parijs de grootste stad in Frankrijk, is op en top voetbalgek. In geen enkele andere stad in Frankrijk is voetbal zo belangrijk en zijn de fans zo fanatiek. Voetbal brengt mensen bijeen in Marseille: er is immers slechts één belangrijke club, iets wat op Europees niveau toch eerder uitzonderlijk is voor een grote stad. De ultras van Olympique zijn beroemd, maar ook berucht: in Groningen kunnen ze ervan meespreken.

Stade Vélodrome

De thuishaven van Olympique Marseille is ronduit indrukwekkend. Voor het WK in 1998 had het Stade Vélodrome al een serieuze opknapbeurt gekregen, maar in aanloop naar het EK van komende zomer werd voor een serieuze upgrade gezorgd. Het vernieuwde stadion ziet er prachtig uit en biedt plaats aan 67 000 personen. Geen enkele andere Ligue 1-club heeft een stadion met een capaciteit die nog maar in de buurt komt. Gemiddeld gezien was de Vélodrome dit seizoen voor twee derden gevuld, waarmee Marseille qua bezoekersaantal net iets mindere cijfers kan voorleggen dan PSG.

Potentieel

De heren voetballers bakten er dus niet al te veel van dit seizoen. Al helemaal niet voor eigen publiek. Twee overwinningen mocht de loyale thuisaanhang dit seizoen vieren. In het prille begin van de competitie dan nog wel. De laatste overwinning voor eigen publiek dateert van half september.

Nochtans lopen er een aantal uitstekende voetballers rond bij Marseille. Lass Diarra en Lucas Silva bijvoorbeeld, twee mannen die ooit Real Madrid wisten te overtuigen van hun kwaliteiten. De Braziliaan is overigens nog altijd eigendom van de Spaanse grootmacht.

Ook in doel een topper: Steve Mandanda is al sinds 2008 Frans international en werd al drie keer verkozen tot Doelman van het Jaar in de Ligue 1. En wat te zeggen van het aanvallend talent van Marseille? De club heeft twee jongelingen in de ploeg die door heel wat Europese toppers gevolgd worden. Belgisch international Michy Batshuayi wordt aan diverse clubs uit de Premier League en andere topcompetities gelinkt. Ook Ocampos, met zijn 21 zelfs nog een jaartje jonger, is binnenkort wellicht te zien aan de overkant van het kanaal.