Onsterfelijk: de erfenis van Johan Cruijff

De voetbalwereld is in rouw: Johan Cruijff heeft zijn laatste strijd verloren. De beste Nederlandse voetballer aller tijden stierf een maand voor zijn 70e verjaardag. Een legende als Cruijff blijft echter altijd voortleven: de KNVB kondigde aan dat de Amsterdam Arena voortaan zijn naam zal dragen en tal van instituten, trofeeën en goede doelen droegen reeds zijn naam. Uiteraard is de erfenis van Johan Cruijff, volgens velen de meest invloedrijke man uit de voetbalgeschiedenis, veel ruimer.

Het rugnummer 14

Iconische rugnummers, er zijn er uiteraard een aantal in de voetbalgeschiedenis. Het nummer 10 van Diego Maradona, bij Napoli heilig verklaard en bij Argentinië geërfd door levende legende Lionel Messi. Of het nummer 7 van Raúl, bij Real Madrid nu gedragen door die andere levende legende Cristiano Ronaldo.

Geen enkel rugnummer is echter zo verbonden met één speler als het nummer 14. Niet alleen bij Ajax, maar op internationaal niveau. In Amsterdam werd het nummer bevroren, al was er in het seizoen 2011-2012 toch één wedstrijd in de voorbereiding waarin Aras Özbiliz het mocht dragen. De Armeniër was de laatste Ajax-speler die het shirt met nummer 14 droeg.

Voetbalfilosoof

Cruijff startte zijn carrière bij de Amsterdammers en werd groot met de club. Niet alleen als speler, maar later ook als trainer. Johan Cruijff was natuurlijk veel meer dan een artiest op het veld, hij was ook een voetbalfilosoof. De uitvinder van het totaalvoetbal, predikant van het 4-3-3 systeem. Als coach legde hij de basis van de grootste successen van de Amsterdammers. In 1995 won Ajax de Champions League. Niet met Cruijff als trainer, wel op basis van zijn erfenis.

Dream Team FC Barcelona

Het beste FC Barcelona aller tijden? Voer voor discussie. Was het het Dream Team van Johan Cruijff, of de huidige generatie die de successen aaneenrijgt? Wat er ook van zij, de Catalanen hebben hun huidige successen in belangrijke mate te danken aan de Nederlander.

Pep Guardiola, de coach die de basis legde voor de dominantie van Barcelona tijdens de laatste jaren, maakt er geen geheim van: Cruijff was zijn leermeester, en veel meer dan dat. Een tweede vader, zo noemde de huidige coach van Bayern München hem. Guardiola speelde zelf in het Dream Team van coach Cruijff.

Een generatie die elf prijzen won onder de Nederlander, op dat moment met voorsprong de meest succesvolle coach ooit van FC Barcelona, maar Guardiola zou beter doen. Met dank aan enkele voetballers die niet zouden zijn wie ze nu zijn zonder de niet te onderschatten invloed van Johan Cruijff in La Masia. Dankzij zijn voetbalfilosofie in de jeugdacademie van Barcelona kregen jongens als Lionel Messi en Andrés Iniesta, heerlijke voetballers maar fysiek beperkt als jeugdspelers, de kans om zich verder te ontwikkelen.

Cruijffiaans

Johan Cruijff had ook altijd een uitgesproken mening, en een aantal van zijn uitspraken zijn legendarisch. Zijn taalgebruik, een mix van genialiteit en simpliciteit, was uniek, en kreeg zelfs een eigen benaming: het Cruijffiaans. De bekendste quote blijft uiteraard “Elk voordeel heb zijn nadeel”. Een andere uitspraak van Cruijff, dit keer over zichzelf: “In zekere zin ben ik waarschijnlijk onsterfelijk.” Dat kunnen we alleen beamen.