Bayern München, buiten categorie in de Bundesliga en op zoek naar meer

Geen verrassing in Duitsland. Bayern München volgt straks gewoon weer zichzelf op als landskampioen. Tenzij er plots erg vreemde dingen gebeuren, wordt der Rekordmeister voor de vierde keer op rij Duits kampioen. In totaal zal het de 25e landstitel zijn die de ploeg uit München mag vieren. Geen enkele andere club komt enigszins in de buurt: Borussia Dortmund en Borussia Mönchengladbach zijn na Bayern de twee succesvolste clubs. Zij pakten elk vijf titels.

De laatste jaren is het vooral Borussia Dortmund dat zich opwerpt als de belangrijkste uitdager. Behalve vorig seizoen, toen de Borussen het lieten afweten en Wolfsburg opstond als de belangrijkste rivaal. Al kwam de titel van Bayern nooit in gevaar. De mannen van Guardiola eindigden met een voorsprong van tien punten op nummer twee Wolfsburg en met een bijzonder indrukwekkend doelsaldo van plus 62. Daar moet dan nog aan toegevoegd worden dat Bayern na het behalen van de titel serieus begon te slabakken.

Winnen in de Allianz Arena: de stunt van Mainz 05

Dit seizoen is het dan toch net iets spannender. Borussia volgt op vijf punten van de koploper, maar miste in het onderlinge duel enkele weken geleden de kans om het écht spannend te maken. Winnen tegen Bayern is simpelweg quasi onmogelijk in de Bundesliga. Borussia Mönchengladbach slaagde er wel in: in december diende Gladbach de landskampioen de eerste nederlaag toe. 3-1 werd het toen.

Veel straffer was de prestatie van Mainz 05. Begin maart ging dat team met 1-2 winnen in de altijd afgeladen volle Allianz Arena. Dat was niet alleen de eerste nederlaag van Bayern dit seizoen, het was zelfs de eerste keer dat de ploeg uit Beieren punten verloor voor eigen publiek! De vorige nederlaag dateerde van mei vorig seizoen, in die periode waarin Robben en co even het noorden kwijt waren na de titelviering.

De twee Duitse grootmachten zijn dit seizoen werkelijk een maat te groot voor de rest. Nummer drie Hertha heeft liefst 24 punten achterstand op leider Bayern en 19 op nummer twee Borussia. Aubameyang en co zijn voorlopig de vlotst scorende ploeg, met 67 doelpunten. Al moeten Lewandowski en zijn ploegmaats met 66 doelpunten amper onderdoen. Het is vooral de verdediging die het verschil maakt in het voordeel van Bayern. Amper 13 tegendoelpunten na 28 speeldagen: minder dan één tegendoelpunt per twee wedstrijden dus.

Triple is nog mogelijk

De grootste uitdaging van Bayern ligt in Europa. In München dromen ze van succes in de Champions League, maar tegen Juventus stonden ze al op de rand van de uitschakeling. De concurrentie komt vooral vanuit Spanje, en de voorbije jaren bleken Barcelona en Real toch te sterk voor de Duitse trots. Overigens moet Bayern eerst nog afrekenen met Benfica. In de heenwedstrijd slaagde Neuer er wel in zijn netten schoon te houden, maar 1-0 is natuurlijk een beperkte marge.

Met de titel en een plaats bij de laatste vier in de Champions League binnen handbereik is ook een mythische triple nog mogelijk. Bayern strijdt immers ook nog om de bekerwinst in eigen land. Afscheid nemen met die triple: het zou een onwaarschijnlijke prestatie zijn voor Pep Guardiola, die de voorbije maanden toch wel de nodige kritiek te verwerken kreeg. Maar dan moet hij mogelijk wel voorbij zijn ex-club Barcelona en/of voorbij zijn toekomstige club Manchester City...