Het onwaarschijnlijke seizoen van Juventus in cijfers

Juventus is kampioen. Dat is natuurlijk niets nieuws onder de zon, want het is al de vijfde keer op rij dat De Oude Dame de Scudetto pakt. De manier waarop is wel vrij bijzonder. Het seizoen begon immers dramatisch voor de runner-up van de Champions League vorig seizoen. Wat volgde, is ongezien. Het bijzondere seizoen van Juventus in cijfers.

12 op 30

De start van Juventus was ronduit dramatisch. Op de openingsspeeldag werd verrassend thuis verloren van Udinese. Waar vorig seizoen geen enkel team in geslaagd was, presteerde het team uit Udine nu al in de eerste wedstrijd van het seizoen: gaan winnen op het veld van Juventus. De eerste, maar meteen ook de laatste thuisnederlaag van het seizoen.

Niet dat het meteen beter ging lopen bij de titelverdediger. Integendeel, de week nadien volgde alweer een nederlaag. Tegen AS Roma, kan gebeuren natuurlijk. Pas op de vierde speeldag kon De Oude Dame voor het eerst winnen.

Juventus gelanceerd denk je dan? Neen, toch niet, in de eerste tien wedstrijden van het seizoen pakten Buffon en co slechts drie overwinningen. 12 op 30: dat was de trieste balans. De concurrentie kon volop dromen.

133,9 miljoen euro

Dat het aan het begin van het seizoen allemaal wat stroever verliep, is niet verwonderlijk. Afgelopen zomer vertrokken een aantal sterkhouders uit Turijn. Pirlo was natuurlijk de belangrijkste vertrekker, maar ook Vidal en Tevez waren sterkhouders in het elftal van Allegri.

Heel wat nieuwe spelers moesten ingepast worden. In totaal gaf Juve 133,9 miljoen euro uit aan inkomende transfers. Vooral het aanvallend compartiment werd flink dooreengeschud, maar de duurste transfer van Juventus was ook een absoluut schot in de roos. De 22-jarige Paulo Dybala is een absolute sensatie in de Serie A, en moet in de topschutterstand alleen Higuaín – dit seizoen buiten categorie – voor zich dulden.

73 op 75

Na verschillende experimenten greep Allegri gewoon terug naar zijn 3-5-2 tactiek en daarna was het feest over voor Napoli, AS Roma en co. Eens de motor aansloeg, was er geen houden meer aan. In de 25 volgende wedstrijden leed Juventus geen enkel duel. Sterker nog: slechts één team slaagde erin om de ploeg uit Turijn nog punten af te snoepen. Die eer was weggelegd voor Bologna, dat op de 26e speeldag Juve op een 0-0 gelijkspel hield.

974 minuten

Andrea Pirlo verdedigt niet langer de kleuren van Juventus, maar onder de lat staat wel nog steeds een ander monument van de Azzurri. Gianluigi Buffon is er intussen 38, maar denkt voorlopig nog niet aan ophouden. Gelukkig maar, want de charismatische goalie blijft indruk maken.

In de herfst van zijn carrière zette hij nog een indrukwekkend record op zijn naam. Liefst 974 minuten slaagde Buffon erin om zijn netten schoon te houden. Een verbetering van het record van Milan-doelman Rossi, dat op 929 minuten stond. Voor wie geen wiskundeknobbel heeft: dat zijn bijna elf wedstrijden zonder tegendoelpunt! In de derby tegen Torino, door Juve met 4-1 gewonnen, maakte Maxi López (kent u hem nog?) een einde aan de reeks, die twee maanden duurde.