Jupiler Pro League de luxe: internationale sterren en toptalenten in België

Het toptalent lijkt in België wel aan de bomen te groeien. De Rode Duivels zijn niet alleen de nummer één op de ranglijst van de FIFA, maar ook een van de favorieten voor de eindzege op het EK in Frankrijk.

De internationals die het mooie weer maken in de ploeg van Marc Wilmots spelen hoofdzakelijk bij buitenlandse topclubs, maar velen onder hen begonnen hun carrière gewoon in de Belgische competitie. Mannen als De Bruyne, Courtois, Witsel, Lukaku en Kompany speelden zich eerst in eigen land in de kijker alvorens een buitenlandse transfer te versieren.

Het succes van de nationale ploeg zorgt voor een verhoogde aandacht voor de Belgische competitie, die ook door buitenlandse talenten steeds meer gezien wordt als een ideaal toneel om op de radar te komen van Engelse, Duitse, Italiaanse en Spaanse clubs. Niet onterecht: het bulkt van de scouts in de Belgische stadions. Naar wie zij komen kijken?

De Belgische raspaardjes

Youri Tielemans werd door Goal.com recent nog uitgeroepen tot het grootste jonge talent ter wereld en heeft de clubs voor het uitkiezen, maar voorlopig speelt hij nog altijd gewoon bij Anderlecht. Hij is niet de enige beloftevolle speler van paars-wit: ook Dennis Praet liet al zien dat hij op het hoogste toneel kan schitteren. Leya Iseka is een andere Anderlecht-speler die een erg mooie toekomst voorspeld wordt.

Bij Club Brugge zijn het vooral enkele verdedigers die de aandacht van de scouts trekken. Thomas Meunier is een van de weinige spelers in de Belgische competitie die mag hopen op een plaatsje in de EK-selectie van Wilmots. Centraal in de verdediging is de jonge Björn Engels niet alleen een uitstekende verdediger; hij pikt ook nog eens af en toe een doelpuntje mee.

Buitenlandse toppers

In januari werden een aantal opvallende transfers gerealiseerd. Met Victor Valdés speelt er momenteel een absolute wereldster bij Standard Luik. Al is hij niet de enige grote naam in de Belgische competitie: mannen als Filip Djuricic en Alexander Büttner proberen hun carrière opnieuw te lanceren bij Anderlecht.

Anderen proeven in de Jupiler Pro League voor het eerst van Europa. Zo wordt Leon Bailey net als Tielemans beschouwd als een van de grootste talenten ter wereld. De Jamaïcaan kon naar Chelsea, maar had zijn hart verloren aan KRC Genk en koos voor een Belgisch avontuur. De ex-club van De Bruyne, Courtois en Benteke haalde in januari met Aly Samatta ook de beste voetballer van het Afrikaanse continent binnen.

Natuurlijk mogen we ook AA Gent niet vergeten. De Belgische landskampioen verbaasde vriend en vijand met een uitstekende campagne in de Champions League. Verschillende spelers worden gelinkt aan buitenlandse topclubs, maar voorlopig zijn ze nog altijd te bewonderen in de Ghelamco Arena. Spits Laurent Depoitre, doelman Matz Sels en de Belgische Gouden Schoen Sven Kums mogen dromen van een mooie transfer komende zomer, maar hopen ook een plaats te kunnen veroveren in de selectie voor Frankrijk. Eerst gaan ze echter op zoek naar een nieuwe landstitel.