Voetbalreizen naar Ligue 1

Voetbalreizen Ligue 1

De Franse professionele competitie, bekend als Ligue 1, is de top van een professionele competitie bestaand uit twee divisies. De Franse voetbalcompetitie werd opgericht in 1932 en stond toen bekend als de Nationale Competitie, maar dit veranderde al na een jaar in Division 1. Deze naam bleef bestaan totdat de competitie werd vernieuwd in 2002 om deze op één lijn te houden met andere Europese voetballanden, en werd met veel bombarie hernoemd naar Ligue 1.
Ligue 1 bestaat uit 20 teams die strijden om de titel en ze spelen twee keer tegen elkaar, zowel thuis als uit. Zoals bij veel toonaangevende voetbalcompetities loopt het seizoen meestal van augustus tot mei. De wedstrijden worden voornamelijk gespeeld op zaterdag en zondag en slechts een paar wedstrijden worden doordeweeks gespeeld. De competitie heeft twee bekercompetities, de Coupe de France en de fel bestreden Trophée des Champions.
Zoals de meeste professionele voetbalcompetities kent Ligue 1 een systeem van degradatie en promotie vanuit Ligue 2, waarbij de laagst geplaatste teams worden gedegradeerd naar Ligue 2 en de top drie teams worden gepromoveerd. De concurrentie binnen de competitie is zo fel dat de actie veel wordt uitgezonden op televisie en wordt uitgezonden op zowel Canal+ en beIN Sports, in een record brekende deal voor Franse clubs. Zoals in de meeste senior voetbalcompetities kwalificeren de top drie teams in Ligue 1 voor de Champions League, waarbij de top twee zich direct kwalificeert door de groepsfase en het derde geplaatste team meedoet aan de derde kwalificatieronde. Als de club zich niet kwalificeert doen ze mee aan de UEFA Europa League.
Wereldwijd heeft de competitie een goed aanzien, wordt beschouwd als een van de allerbeste en is momenteel ingedeeld als zesde in Europa, op basis van de resultaten van de club in Europese competitie, net achter Spanje’s La Liga, de Engelse Premier League, de Duitse Bundesliga, de Italiaanse Serie A en de Portugese Primeira Liga. De competitie werd echter niet altijd gezien als erg succesvol en heeft moeten strijden om zijn reputatie te herwinnen omdat Ligue 1 werd opgeschrikt door een aantal schandalen begin jaren ‘50 en begin jaren ‘90. Maar de competitie heeft laten zien dat wanneer corruptie wordt ontdekt er snel kan en zal worden opgetreden met ernstige straffen voor clubs die schuldig worden bevonden.

Programma 2023 | 2024

19

April

2024

Nice

vs

Lorient

Allianz Riviera

Ligue 1

vanaf 19 €

Lees meer

21

April

2024

Paris Saint Germain

vs

Lyon

Parc des Princes

Ligue 1

vanaf 149 €

Lees meer

21

April

2024

Lille

vs

Strasbourg

Stade Pierre-Mauroy

Ligue 1

vanaf 19 €

Lees meer

27

April

2024

Paris Saint Germain

vs

Le Havre

Parc des Princes

Ligue 1

vanaf 156 €

Lees meer

28

April

2024

Marseille

vs

Lens

Stade Vélodrome

Ligue 1

vanaf 25 €

Lees meer

28

April

2024

Lyon

vs

Monaco

Parc Olympique Lyonnais

Ligue 1

vanaf 25 €

Lees meer

3

Mei

2024

Nice

vs

Paris Saint Germain

Allianz Riviera

Ligue 1

vanaf 79 €

Lees meer

3

Mei

2024

Lille

vs

Lyon

Stade Pierre-Mauroy

Ligue 1

vanaf 29 €

Lees meer

11

Mei

2024

Marseille

vs

Lorient

Stade Vélodrome

Ligue 1

vanaf 25 €

Lees meer

11

Mei

2024

Paris Saint Germain

vs

Toulouse

Parc des Princes

Ligue 1

vanaf 185 €

Lees meer

11

Mei

2024

Nice

vs

Le Havre

Allianz Riviera

Ligue 1

vanaf 19 €

Lees meer

18

Mei

2024

Lille

vs

Nice

Stade Pierre-Mauroy

Ligue 1

vanaf 39 €

Lees meer

18

Mei

2024

Lyon

vs

Strasbourg

Parc Olympique Lyonnais

Ligue 1

vanaf 25 €

Lees meer

Voetbalreizen & Tickets Ligue 1

Tickets voor Ligue 1 wedstrijden zijn verkrijgbaar bij de individuele clubs en een aantal tussenpersonen. Vaak kunnen seizoenkaarthouders, om hun loyaliteit te belonen, tickets voor wedstrijden kopen tot aan een week voordat ze beschikbaar worden gesteld aan het publiek. Je kunt de kalenders van je favoriete clubs bekijken door naar de website van de club te gaan of naar gerelateerde websites, om zo je trip te plannen.
Frankrijk is een leidende Europese macht met een bloeiende industriële en toeristische sector. Daarom heeft het goede weg- en spoorverbindingen door het hele land en alle Ligue 1 wedstrijden zijn makkelijk toegankelijk voor de reizende voetbalfan, zowel via de weg als via het spoor.
Net zoals andere belangrijke Europese landen, heeft Frankrijk veel eerste klas internationale vliegvelden die de internationale voetbalfan kunnen bedienen. In het westen van het land, brengt Bordeaux – Leognan – Saucats Airport je naar de prachtige stranden van de Franse kust, terwijl Strasbourg Airport de teams in het oosten van het land bedient. Verder vind je in zuiden Nice Airport waarmee je kunt reizen naar een aantal Ligue 1 clubs en naar de prachtige mediterrane kust waar elk jaar miljoenen vakantiegangers naar toe gaan. Tot slot heb je in het noorden Le Havre voor de kuststreken, terwijl Le Bourget Airport in Parijs je naar het hart van dit historische en prachtige land kan brengen.

Geschiedenis

Zoals veel van de dominante voetbalcompetities in Europa, is de huidige Franse professionele voetbalcompetitie niet dezelfde als toen deze in het begin werd opgericht, maar is deze geëvolueerd en vernieuwd in de afgelopen decennia, om mee te gaan met veranderingen in het voetbal en de financiële impuls die nu beschikbaar is door uitzendrechten op televisie.
Vóór 1930 was er geen professionele competitie in Frankrijk, maar met de stijging van populariteit en financiële stabiliteit van clubs werd het voorstel gedaan in juli 1930 dat senior voetbal in Frankrijk fulltime zou moeten worden. Profvoetbal werd pas officieel realiteit in 1932, maar alleen na de toewijding en het continue harde werk van voetbaluitblinkers Emmanuel Gambardella, Gabriel Hanot and Georges Bayrou.
Initieel bestond de competitie maar uit 20 clubs en er was een strikte lijst van criteria om toegang te krijgen. Om in aanmerking te komen voor toegang tot de nieuw opgezette profvoetbalcompetitie moest een club positieve resultaten hebben behaald in het verleden, moest het zijn financiën op orde hebben en ook belangrijk, het moest in staat zijn om op succesvolle wijze ten minste acht profvoetballers te contracteren.
Profvoetbal ontwikkelde zich snel in Frankrijk, zo snel dat het in staat was om spelers van wereldklasse aan te trekken uit landen zonder professionele competities zoals Nederland. Op een bepaald moment in de jaren ‘30 speelde zelfs bijna het hele Nederlandse nationale voetbalteam profvoetbal in Frankrijk en werden zij geschorst uit het nationale team voor deelname aan profvoetbal, wat strikt was verboden in Nederland.