Alarmfase rood: deze traditieclubs dreigen degradatiestrijd te verliezen

Aston Villa kan zich niet meer redden. Na 28 jaar eindigt het verblijf van de club uit Birmingham in de Premier League. Zowel in Engeland als in andere Europese competities dreigen een aantal traditieclubs verwezen te worden naar de tweede klasse. Een overzicht van enkele clubs met een rijke geschiedenis, die momenteel in hoge degradatienood verkeren.

Premier League

Naast Aston Villa verkeert ook Newcastle United in acute degradatienood. Rafa Benitez moet proberen de club te redden en er zijn de voorbije weken inderdaad tekenen van beterschap. Toch staan The Magpies er als nummer 19 niet goed voor. Newcastle United heeft natuurlijk een erg rijke geschiedenis, met onder meer vier Engelse landstitels. De laatste jaren waren minder succesvol: de club was nog maar sinds 2010 terug op het hoogste niveau. Toen hadden ze slechts één seizoen in The Championship doorgebracht.

Een ander team dat tegen de degradatie strijdt in de Premier League is Sunderland. The Black Cats hebben zes titels op hun palmares, al dateert de laatste wel al van voor de Tweede Wereldoorlog. De laatste jaren hadden de fans echter weinig om vrolijk van te worden en nu al helemaal niet.

Primera División

Sporting Gijón deed op de midweekspeeldag een gouden zaak door de drie punten te pakken tegen Sevilla. Gered zijn de Asturiërs echter nog lang niet. Op basis van zijn palmares is Sporting zeker geen grootmacht in het Spaanse voetbal. Wat de club uit havenstad zo bijzonder maakt, zijn de supporters. Want supporter zijn van Sporting Gijón, dat is een religie volgens de fans van de club. En of het nu in eerste is, of in tweede, de supporters zullen altijd op post zijn in El Molinón.

Serie A

In Italië ziet het er niet naar uit dat er volgend jaar een derby komt in Verona. Hellas, de oudste club uit de stad en landskampioen in 1985, is rode lantaarn in de Serie A en kan zich alleen nog met een mirakel verzekeren van het behoud. Met nog vier speeldagen te gaan bedraagt de achterstand op de veilige 17e stek van Carpi, dat nog een match tegoed heeft, negen punten.

Bundesliga

Ook in Duitsland moeten we binnenkort afscheid nemen van een voormalige landskampioen. Voor Hannover 96 en Eintracht Frankfurt ziet het er bijzonder slecht uit.  Beide teams hebben een rijke geschiedenis, die teruggaat tot de 19e eeuw.

Nog opvallender is de penibele situatie van Werder Bremen, een van de echte groten uit de Bundesliga. Nog niet zo lang geleden stond Werder in de finale van de Europa League en in 2004 pakte het team nog de dubbel. De laatste jaren zijn de prestaties van de Noord-Duitse club echter bijzonder wisselvallig en dit seizoen is een nieuw dieptepunt. Als zestiende dreigt de club verwezen te worden naar de play-offs om de degradatie te vermijden. Of erger nog, want de kloof met de nummer zeventien, die rechtstreeks degradeert, bedraagt ook  maar vier punten.