Clubliefde bestaat: vijf spelers die terugkeerden naar hun oude (Spaanse) nest

Clubliefde: in deze tijden van het grote geld is het nog moeilijk te vinden. Vele spelers kiezen al vroeg voor een overstap naar een team dat een beter contract biedt, of opteren in de nadagen van hun carrière voor een avontuur in de MLS, China of het Midden-Oosten. Er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen. Spelers die ervoor kiezen om terug te keren naar de club van hun hart. In La Liga vinden we een aantal verhalen van échte clubliefde.

Joaquin

Joaquin veroverde de voetbalwereld met Real Betis. Hij won de Copa del Rey met de verdiblancos en groeide er ook uit tot international. Met pijn in het hart vertrok hij naar Valencia, een transfer die zowel hemzelf als de club echter geen windeieren legde op financieel vlak. Dat hij ooit zou terugkeren naar zijn Betis leek vast te staan, en afgelopen zomer was het zover. Zijn ontvangst in het Benito Villamarín werd onder massale belangstelling van de fans een bijzonder emotioneel moment.  

Fernando Torres

Een andere man die erg hartelijk werd ontvangen bij zijn terugkeer was natuurlijk Fernando Torres. De spits werd groot met Atlético Madrid en keerde na zijn avonturen in de Premier League, met wisselend succes, terug naar de Spaanse hoofdstad. Zijn team beleeft tegenwoordig absolute hoogdagen en Torres zeilt mee op het succes van de colchoneros. De laatste weken scoorde El Niño weer als vanouds met de ogen dicht. In vier opeenvolgende wedstrijden zelfs, een unicum.

Aritz Aduriz

Over spitsen die met de ogen dicht scoren gesproken: wat te zeggen van Aritz Aduriz? 35 is hij intussen, maar de Bask verkeert in de vorm van zijn leven en daar plukt Athletic Bilbao de vruchten van. Aduriz keerde zelfs tot twee keer toe terug naar Athletic na avonturen bij andere Spaanse clubs.  Tegenwoordig presteert hij op zo’n hoog niveau dat hij volgens velen incontournable is voor de EK-selectie van Del Bosque. In maart werd hij zelfs verkozen tot speler van de maand in La Liga. Het was de eerste keer dat die eer een speler van Athletic te beurt viel.

Iago Aspas

Dat een terugkeer naar je voetbalthuis deugd kan doen, weet ook Iago Aspas. In de Premier League kon hij geen potten breken, maar bij Celta de Vigo vond hij zijn voetbalgeluk terug. Samen met onder meer Nolito, die zelf binnenkort mogelijk terugkeert naar Barcelona, is hij een van de drijvende krachten achter het succes van de Galiciërs.

José Antonio Reyes

Een vijfde Spanjaard die na enkele omzwervingen terugkeerde naar de club van zijn hart is José Antonio Reyes. Hij speelde ooit nog bij Real Madrid en Arsenal, al was zijn periode bij Atlético Madrid succesvoller. Intussen is hij alweer sinds 2012 terug bij Sevilla, de club met wie hij vooral in de Europa League verschillende successen mocht vieren. Een vaste waarde in de basiself is hij niet meer op zijn 32e, maar Emery rekent wel degelijk nog op de ex-international. Dit seizoen kwam hij toch alweer 23 keer in actie.