The end of the Premier League as we know it: heel wat veranderingen op til aan de Engelse top

Volgend seizoen krijgen we heel wat nieuwe gezichten in de Premier League. Dat is natuurlijk niet uitzonderlijk: de rijke Engelse clubs gaan tijdens elke transferperiode duchtig shoppen in het buitenland. Maar daar hebben we het hier niet over: we hebben het over de veranderingen naast het veld, in de dug-out om precies te zijn.

Guardiola

Een aantal wijzigingen staan vast, andere lijken erg waarschijnlijk en nog andere zijn een groot vraagteken. In elk geval zal het trainerslandschap er volgend seizoen anders uitzien. Met name door de komst van Pep Guardiola natuurlijk. De man die de basis legde voor het meest succesvolle FC Barcelona aller tijden en in München een eerste buitenlands avontuur aanging.

Nu wacht hem een nog veel grotere uitdaging. Manchester City smacht immers naar succes in de Champions League en Guardiola is de man die daarvoor moet zorgen. Als hij daarin slaagt, mag dat een heus huzarenstukje genoemd worden. De Engelse teams zijn de laatste seizoenen nergens in Europa.

Mourinho

Als we de geruchten mogen geloven, wacht Guardiola in Manchester een “blij” weerzien met José Mourinho. Geen onbekende in de Premier League natuurlijk, maar The Special One wordt nadrukkelijk genoemd bij Manchester United. Daar is tot nader order Louis Van Gaal natuurlijk nog altijd de coach, maar de Nederlander ligt al gans het seizoen zwaar onder vuur en vele supporters begrijpen niet dat hij nog altijd niet aan de deur gezet is.

Conté

Een andere Nederlandse coach in de Premier League is natuurlijk Guus Hiddink. De voormalige bondscoach moest de meubelen redden na de dramatische start van Chelsea, maar is slechts een tussenpaus bij The Blues. Wie zijn opvolger wordt? Dat staat officieel nog niet vast. Eén naam wordt wel erg vaak genoemd: die van Antonio Conté, momenteel bondscoach van Italië. Verwacht wordt dat hij na het EK naar Londen zou trekken. Al zijn er ook nog wel andere kanshebbers. Diego Simeone bijvoorbeeld.

Wenger

Een nieuwe coach bij Manchester City en bij Chelsea dus en volgens de verwachtingen ook bij United. Liverpool wisselde in de loop van het seizoen al van coach, al is het uitkijken naar het eerste volledige seizoen met Jürgen Klopp aan het hoofd. Maar wat met Arsenal? Arsène Wenger kan in het najaar zijn twintigste verjaardag als coach van The Gunners vieren, maar gebeurt dat ook effectief?

Als het aan de Fransman zelf ligt, in elk geval wel. Wenger heeft absoluut nog geen zin om er de brui aan te geven. Dat liet hij deze week nog weten in een interview met beIN Sports. Nochtans zijn er behoorlijk wat supporters die hem toch liever zouden zien vertrekken. De prijzenkast van Arsenal werd de laatste jaren amper aangevuld: de laatste titel dateert al van meer dan tien jaar geleden. Een FA Cup, dat wil nog wel eens lukken, maar zelfs dat zat er dit seizoen niet in. Tijd voor verandering: dat is de boodschap van een deel van het Arsenal-publiek. Zoals wel vaker riskeren The Gunners de verandering vooral bij de andere teams te zien, of tussen de lijnen met een aantal sterkhouders die mogelijk vertrekken.